fbpx
TikTok de meest gestelde vragen - IN ZICHT Marketing
23 maart 2021

Het opkomende platform TikTok biedt veel mogelijkheden. Eerder schreven we al over het snel groeiende medium, het algoritme, maar ook over hoe je kunt groeien op TikTok. Er zijn een aantal bedrijven erg enthousiast over TikTok terwijl het meerendeel nog geen meerwaarde in het platform ziet en veel vragen heeft. Dit blog gaat in op de meest gestelde vragen over TikTok. De meest gestelde vragen verdelen we in 3 categorieën. Dat zijn vragen over het moment voordat je video’s gaat opnemen, het maken van video’s en vragen over de periode na de publicatie van de video. Maak je klaar, want we gaan van start met de meest gestelde vragen over TikTok!

Vragen voor de opname van een TikTok video

”Kan je een video opnemen via een computer of laptop?” Nee, dat is helaas niet mogelijk. Je kunt alleen een TikTok video opnemen met je telefoon.

”Welke dansje moet je bij welk liedje doen en hoe kom je daar achter?” Een TikTok-dansje is vaak een trend. Op de For You Page zie je dan ook veel filmpjes voorbij komen met hetzelfde dansje. Als je op het liedje klikt, zie je alle video’s die gemaakt zijn met datzelfde liedje. Daarbij kan je eenvoudig zien welke dansjes vaak gedaan zijn op dat specifieke liedje. De hashtags die erbij gebruikt worden helpen daarbij.

”Kan je ook andere video’s uploaden in plaats van iets opnemen?” Dat kan zeker, het gaat dan om een bestaande video die je al in je eigen filmrol op je apparaat hebt staan. Je kiest dan voor het maken van een TikTok waarna je rechts onderin kiest voor ‘Uploaden’. Dan komt je filmrol naar boven en kan je de video kiezen die je wil uploaden.

”Welke hashtags kan je het beste gebruiken?” Zodra je al wat hashtags in gedachte hebt, kan je deze intypen in de zoekbalk. Je ziet dan direct hoeveel weergaves deze hashtag heeft en daarbij komen er ook gerelateerde hashtags naar boven welke misschien interessant zijn.

De meest gestelde vragen tijdens het maken van een TikTok video

”Hoe kan ik instellen hoe lang er tekst in het beeld staat van mijn video?” Onderaan in de balk met opties staat de mogelijkheid om tekst toe te voegen. Zodra je tekst in hebt gevoegd, kan je erop tikken. Dan komt de mogelijkheid naar voor om de duur in te stellen. Je kunt dan het moment selecteren waarin de tekst zichtbaar moet zijn.

”Hoe maak ik tekst transparant die ik heb toegevoegd?” Zodra je kiest voor ‘Tekst’ en je drukt daarna op ‘A’ link bovenin, krijg je een achtergrondkleur achter je tekst. Als je dan nog een keer op ‘A’ drukt, wordt de tekst semi transparant in die kleur.

”Hoe maak ik mijn TikTok-video korter?” Op het moment dat je de video gemaakt hebt, staat er een vinkje aan de rechterkant naast de opname button. Zodra je op het vinkje klikt, krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor ‘Clips aanpassen’. Je krijgt dan je video te zien met een rode balk eromheen. Deze balk kan je verschuiven. Zodra je die naar links verschuift,  kort je de video in. Let op: dit is allemaal nog voor je een beschrijving en hashtags aan je video toevoegt.

”Hoe kan ik mijn video langer maken?” Een TikTok-video kan maximaal 60 seconden zijn. Als je een video op gaat nemen, staat deze standaard ingesteld op 15 seconden. Onderin onder de rode record-knop kun je kiezen om dit aan te passen naar 60 seconden.

”Hoe voeg ik effecten toe in mijn video?” Onder het kopje ‘Effecten’ kan je veel diverse effecten vinden. Een aantal van deze effecten moet je kiezen voor je een video gaat maken en een aantal effecten kun je ook achteraf nog toevoegen.

”Ik wil een geluid gebruiken maar deze is net te kort, hoe maak ik deze langer?” Net zoals bij een video langer maken, is het met geluid ook zo dat als je 15 seconden opneemt, het geluid zich aanpast naar 15 seconden. Dit kan je onderin weer naar 60 seconden aanpassen. Op het moment dat je het geluid op een ander moment wil starten in bijvoorbeeld een liedje, dan kan dat via de optie ‘Inkorten’.

”Kan ik videofragmenten toevoegen aan een concept?” Dat is zeker mogelijk. Kies eerst tussen je concepten het concept waar je een video in wil uploaden. Binnen het concept moet je daarna twee keer op het terug pijltje klikken welke links boven in beeld staat. Dan kun je verder met filmen en dus een videofragment toevoegen.

”Hoe zet ik een reactie van mijn volger in beeld zodat ik er op kan reageren?” Wil je reageren op de reactie van een volger? Ga dan naar de reacties en tik op de reactie die je wil delen in je video. Je kunt dan reageren in tekst, als een normale reactie, of door op het rode video-icoontje te klikken. Zodra je op het rode video-icoontje klikt, kan je direct een video maken met de geselecteerde reactie in het scherm.

Ik heb een TikTok video geplaatst, en nu?

”Kan ik een TikTok-video delen of doorsturen naar iemand?” Dat kan zeker! Onder de ‘like’ zie je de ‘reageer’ knop. Daaronder staat een pijltje, als je daar op klikt krijg je verschillende mogelijkheden te zien om je video te delen. Zo kan je de video direct naar een van je TikTok vrienden sturen maar kan je ook via andere kanalen zoals Instagram en WhatsApp de video delen.

”Ik heb een video geplaatst maar wil deze nog aanpassen, kan dat?” Zodra je de video al geplaatst hebt, is het niet meer mogelijk om deze aan te passen. Als je de video als concept hebt opgeslagen, kan je deze nog wel bewerken omdat deze dan nog niet gepubliceerd is. Een video opslaan als concept doe je door de video op te nemen en in plaats van op ‘plaatsen’ te klikken, kan je links daarnaast ook op ‘concept’ klikken. Als je voor concept kiest, wordt de video tussen je concepten opgeslagen.

”Kan ik er achteraf voor zorgen dat ik mijn video kan boosten voor meer bereik?” Nee, dat is helaas niet mogelijk. Zodra je je video geplaatst hebt, ben je afhankelijk van het algoritme van TikTok. De hashtags en het geluid van je video hebben hier invloed op. Voor je de video plaatst kun je hier natuurlijk rekening mee houden. Toch werkt dit niet altijd en moet je vertrouwen op het algoritme.

”Hoe krijg ik nu meer volgers?” Dat is lastig te zeggen. Wat wel belangrijk is als je wil groeien, is om regelmatig video’s te plaatsen met relevante hashtags. Zo kom je bij mensen voorbij die deze hashtags ook interessant vinden waardoor je met goede video’s kunt groeien op TikTok.

Dit was het lijstje met de meeste gestelde vragen over TikTok. Deze vragen hebben wij in de afgelopen periode het meeste binnen gekregen. Staat jouw vraag er niet bij? Geen probleem, we helpen je graag verder. Neem daarom contact op als je jouw vraag hier niet tussen hebt gevonden.

Sanne de Laater – online marketing specialist

Een marketinggekkie, zo word ik vaak genoemd. Overal zie ik mogelijkheden en ik laat graag mijn creativiteit helemaal los gaan om tot toffe marketingacties te komen. Zo pen ik ook graag mijn kennis en ideeën uit op papier. In deze blogs werk ik dat met veel plezier uit. Marketing kan voor iedereen werken, maar alles is maatwerk want geen een bedrijf is hetzelfde! Zin om te sparren? Dan doen we gezellig een bakkie!